Placinte cu loboda si branza, pe lespede

                                                                                   prima.jpg                                                                                                                                                                    Ingrediente aluat:

500 de grame de făină

7 grame de drojdie deshidratată sau 20 de grame de drojdie proaspătă

1 lingură de zahăr

1 linguriță de sare

170 ml. lapte, călduț

170 ml. apă călduță

2 oua

50 ml. ulei sau unt topit

în plus: ulei pentru uns ”lespedea”, făină pentru presărat planul de lucru

Ingrediente umplutura:

IMG-20170405-WA0023.jpg

Branza vaci -500 g

Loboda taiata marunt-200-300 g

Usturoi -2 catei, zdrobiti

Ceapa verde -3-4 buc taiate marunt

Marar- verde-o legatura, taiata marunt

Sare

IMG-20170405-WA0028.jpg

Toate ingredientele se amesteca pana se omogenizeaza.

IMG-20170405-WA0025.jpg

Mod de preparare:

Dizolva drojdia proaspata in laptele caldut si  pune si  lingurita de zahar si o lingura cu varf de faina. Lasa de-o parte 10-15 minute pana se umfla si face bule deasupra, semn ca drojdia s-a activat.

Restul de faina amestec-o cu sarea si apoi fa o gaura si toarna uleiul peste faina, urmat de cele doua oua la temperatura camerei, apa si nu in ultimul rand de drojdia dizolvata in lapte.  Amesteca totul si cand s-a format o coca scoate-o pe blatul de lucru, pudreaz-o cu faina si framanata energic cca 10 minute. Trebuie ca aluatul sa fie pufos si sa nu se mai lipeasca de maini.

Lasa aluatul la crescut intr-un castron tapetat cu faina si acoperit cu folie de plastic. Intr-o ora isi va dubla volumul.

IMG-20170405-WA0029.jpg

Aluatul se portioneaza in 10-12 bucati  si se acopera cu un servet de bucatarie.

Se aplatizează pe rând fiecare minge de aluat, cu ajutorul sucitorului, sub forma unui disc cu grosime cât mai mică. Se pune la mijloc o lingură de umplutură apoi marginile se aduc către mijloc, presându-se bine ca să se lipească. După ce e bine ”sigilată”, plăcinta se răstoarnă cu lipitura în jos, având grijă să aibă făină dedesubt, pe planul de lucru, și se mai aplatizează cu sucitorul, dându-i-se o formă rotundă.

IMG-20170405-WA0018.jpg

IMG-20170405-WA0015.jpg

IMG-20170405-WA0030.jpg

IMG-20170405-WA0020.jpg

Se încinge pe foc mediu ”lespedea”care este o tigaie de fontă,iar dacă nu aveți e bună și o tigaie obișnuită de clătite, se unge cu o pensulă cu puțin ulei și se coc plăcintele, cam 2-3 minute pe fiecare parte. Se intorc cu o paleta mai lunga, avand grija sa nu le ardem .Se scot plăcintele coapte din tigaie și se aseaza pe o farfurie lata, unele peste altele, formând o stivă.

Astfel se vor păstra calde și se vor înmuia.

Pentru diversitate, acest aluat de placinte poate fi umplut si cu varza

1kg varza

1 ceapa

2-3 linguri ulei

sare

piper

ardei iute-optional

Varza se taie marunt si se caleste impreuna cu ceapa si sarea.

Se amesteca din cand in cand, pana ce se evapora tot lichidul lasat de varza .

Se codimeneaza cu piper , sare daca mai e nevoie si putini fulgi de ardei iute.

Se lasa apoi sa se raceasca si se procedeaza la fel ca la umplutura anterioara, rezultund placinte delicate, deosebite cu care cu siguranta o sa va incantati musafirii si prietenii.

IMG-20170406-WA0000.jpg

IMG-20170406-WA0004.jpg

prima.jpg

prima2.jpg

Aceste placinte rustice, cu ingrediente simple sunt apreciate ori de cate ori apar pe masa noastra.

Gustul este unul unic, inconfundabil, bun de n-o sa-l uiti niciodata.

Incercati si nu o sa regretati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s