Dovlecei la cuptor cu sos Ranch

Cand auzeam de dovlecei, gandul ma purta la traditionalii dovlecei pane, care se gatesc mereu, mai ales in bucatariile de la tara.

Asa e, dar de cativa ani incoace, am invatat un fel nou de a gatii aceste minunate legume.  Reteta o am de la o minunata persoana, care are o importanta maxima in viata mea.

Nu doar ca rastoarna tot ce stiam de gustul dovleceilor de pana atunci, dar aceasta mancare este un rasfat si o incantare pentru oricine a mancat la masa mea. Inca nu am gasit persoana care sa ii refuze.

Dovlecei  la cuptor cu sos Ranch

Ingrediente pentru dovleceii umpluti, 4 portii:

4 dovlecei foarte tineri si cruzi

400 g carne din piept de pui, taiata cubulete mici

1 ceapa galbena

4 catei de usturoi

2 linguri ulei de masline

1 ardei rosu

30 ml bulion gros

200 g cascaval ras

sare si piper

DSCN0594.JPG

Ingrediente pentru sorul Ranch:

4 linguri maioneza de casa

200 ml iaurt grecesc

1lingura mustar Dijon

1 ceapa rosie, mica, taiata foarte fin

3-4 fire de ceapa verde taiate marunt

4 catei de usturoi, pisati

20 g marar tocat marunt

sare si piper macinat proaspat

DSCN0631.JPG

Toate aceste ingrediente se pun intr-un bol si se amesteca.

DSCN0634.JPG

Atat trebuie pentru a realiza un excelent sos care merge sa il servim atat la legume cat si la carne.

DSCN0636.JPG

Tot ce mai trebuie facut este sa il transferam intr-un borcan ce se inchide ermetic si sa il punem la rece pentru 2-3 ore inainte de al servii. O sa va indragostiti de acest sos, nu o sa va mai lipseasca de la nici o friptura sau gratar daca aveti curiozitatea sa il gustati o data.

La frigider rezista 2 pana la 3 zile.

Acum sa trecem la pregatirea dovleceilor umpluti cu carne si legume.

Dovleceii spalati si stersi bine, se taie pe lungime si folosindu-ne de o lingurita, le scobim mijlocul, partea care contine multa apa si seminte.

DSCN0611 (3).JPG

Intr-o cratita cu fund mai gros, incingem uleiul, calim ceapa si usturoiul. Cand ceapa devine sticloasa adaugam ardeiul rosu, taiat cubulete mici.

Continuam sa calim legumele pana se inmoaie putin si ardeiul. Adaugam pieptul de pui taiat cubulete mici. Amestecam usor  si lasam totul pe foc pana carnea isi schimba culoarea si este usor rumena.

DSCN0604.JPG

Condimentam cu sare si piper, punem bulionul gros si turnam 100 ml apa fierbinte. Amestecam compozitia si lasam pe foc pentru inca 10 minute.

DSCN0613.JPG

Luam de pe foc si cu aceasta compozitie umplem dovleceii pe care i-am asezat intr-o tava cu hartie de copt.

DSCN0618.JPG

Dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 minute, la 180 grade. Dupa acest timp scoatem tava din cuptor si presaram cascavalul ras, deasupra umpluturii, pe fiecare dovlecel in parte.

DSCN0624.JPG

Mai punem tava pentru inca 15 minute la cuptor dar micsoram temperatura la 170 grade.

De acum nu mai avem decat sa ne servim cu aceste minunatii,  alaturi de o salata verde cu rosii taiate, impreuna cu sosul Ranch.

DSCN0646.JPG

Sper ca aceasta reteta sa intre in meniul vostru de acasa si sa imi scrieti cum toata familia   -si-a lins degetele-   de buna ce a fost.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s