Galuste cu prune

Ingrediente:

1 kg cartofi fierti in coaja

2 oua

60 g zahar

1 lingurita sare

400-500 g faina

DSCN0836.JPG

 

 

Pentru umplutura:

1 kg prune

250-300g pesmet

50 g unt

Zahar dupa gust

DSCN0747.JPG

DSCN0758.JPG

 

Mod de preparare:

Cartofii fierti se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, intr-un bol incapator.

DSCN0840.JPG

 

Se adauga la compozitie ouale intregi,  sarea si faina dar nu toata deodata, ci cate 2-3 linguri pe rand. Se amesteca compozitia pana incorporam faina si rezulta un aluat ferm dar lipicios putin.

DSCN0843.JPG

 

Intr-o oala punem apa pana la jumatate si o dam la fiert cu 1 lingura plina de sare.

Scoatem samburii din prune si le punem intr-un bol.

Cand apa este aproape de punctul de fierbere incepem sa modelam galustele. Cu o lingura luam aluat si cu mana putin infainata facem o adancitura unde punem o  jumatate de pruna. Daca sunt mici, putem pune una intreaga, e cu atat mai gustoasa galusca. Acoperim pruna cu aluat si formam o bila compacta pe care o punem pe o suprafata infainata.La fel procedam si cu urmatoarele.

DSCN0755.JPG

Punem galustele in apa ce fierbe. La inceput ele or sa mearga toate la fund dar cu o lingura le miscam usor sa nu se lipeasca. Cand incepe apa sa fiarba din nou, se vor ridica singure la suprafata.

DSCN0760.JPG

Galustele trebuie sa fiarba in jur de 10 minute de cand se ridica la suprafata , apoi  cu o lingura de spuma le luam afara si le trecem prin pesmet.

DSCN0769.JPG

 

 

 

 

Pesmetul este foarte bun daca il facem din paine de casa.

DSCN0772.JPG

 

Taiem feliile de paine in cubulete mici si le punem intr-o tava la cuptor, la grill.

DSCN0746.JPG

 

Nu ne indepartam de cuptor nici un minut ci stam cu ochii pe tava, amestecan si intorcand bucatile de paine. treaba asta nu dureaza mult, doar 6-7 minute maxim. le scoatem afara si le lasam sa se raceasca. Ne mai ramane doar sa le dam la robot si sa le mixam, iar daca vrem un pesmet fin, le mai dam 2 minute si la blender.

DSCN0759.JPG

 

Intr-o tigaie incingem untul si turnam pesmetul peste el. Amestecam usor  si il prajim foarte putin, cat sa isi schimbe culoarea.

DSCN0768.JPG

 

Adaugam zahar dupa gust in pesmet sau putem sa nu punem deloc . Depinde de gusturile fiecaruia.

Aceasta reteta de galuste cu prune o stiu de cand aveam 12-13 ani si de atunci o fac ori de cate ori este sezonul prunelor si nu numai.

DSCN0777.JPG

 

 

Am mai incercat dealungul anilor si alte retete dar am ajuns la concluzia ca aceasta reteta veche este una care nu da gres niciodata iar galustele raman moi si gustoase si a doua zi, dupa ce sunt reci si au stat la rece.

DSCN0775.JPG

 

Si o sectiune :

 

 

 

DSCN0778.JPG

Noi asa le servim, cu zaharul in farfurie.

 

DSCN0780.JPG

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s