PRAJITURA PASIUNE

 

 

PRAJITURA PASIUNE

INGREDIENTE PENTRU UN BLAT

3 ouă

3 linguri zahăr tos

3 linguri apă

3 linguri nucă

3 linguri făină

1/2 plic praf de copt

coajă de lămâie

Se fac două blaturi, deci se dubleaza cantitățile.

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

1/2 litru de lapte

4 gălbenușuri

4 linguri făină

80 g zahăr tos

1 lingură esență de vanilie

1 pachet unt

80 g zahăr pudră

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ

4 albușuri

250 g zahăr tos

zeamă de lamaie

Ne mai trebuie 250 g zahar ars pentru foi.

PREPARARE

  1. Albușurile se bat spumă cu zahărul și vanilia
  2. Se adaugă gălbenușurile, amestecând ușor, apoi nuca, făina și praful de copt.
  3. Se coc  cele două blaturi în tăvi tapetate cu hârtie de copt la 180 grade,  aproximativ 30 minute.
  4. După ce sunt coapte , se lasă să se răcească.
  5. Într-o cratiță se topește 250 g zahăr până ajunge la culoarea maro deschis. Atenție: lăsat prea mult pe foc se face amar.
  6. Luăm cu o lingură zahărul topit și îl întindem peste cele două blaturi.

CREMA

  1. Într-o cratiță punem zahărul, gălbenușurile, făina și vanilia după care turnăm câte puțin laptele până omogenizăm.
  2. Se fierbe pe foc până devine o compoziție consistentă.
  3. Se lasă la răcit complet, acoperită cu o folie de plastic pentru a nu face pojgiță.
  4. Untul se amestecă cu 80 g zahăr pudră și se adaugă câte o lingură din crema fiartă și răcită până se încorporează toată.
  5. Se ia un blat și se așează pe un platou cu zahărul topit deasupra.
  6. Se pune toată crema peste blat și se așează cel de-al doilea blat cu zahărul spre interior.

                  

GLAZURA

Cele 4 albusuri rămase se bat cu 250 g zahăr pe abur până se formează o spumă tare și catifelată.

Se pun 2-3 picuri de zeamă de lămâie, se amestecă și se pune peste prăjitură.

Se pot face forme cu o linguriță sau poate rămâne netedă.

Gustul acesei prajituri ese unul deosebit. Aroma de caramel se întrepătrunde cu aroma cremei creând un gust divin.